Hopp til hovedinnhold

Snøskredvarsel for region Indre Fjordane mandag 11.03.2019

Faregrad 3 - Betydelig snøskredfare

Publisert:
Lokalt ustabile forhold. Vær forsiktig i områder med fokksnø i høgda nord i regionen. Lågare skredfare i sør i regionen.

Skredfarevurdering

Store lokale variasjonar på vind og nysnø dei siste dagane gjev også ulik skredfare i regionen. I Nordfjord finns skredproblemet i nysnøflak som vart danna fredag og laurdag. Før nysnøen kom var det vêrtilhøve for utvikling av ustabile rim og kantkornlag på eller i nærleiken av overflata. Ver merksam på drønn og skytande sprekker som er indikasjonar på at svake lag er ekstra ustabile.

Lengre sør i regionen er det mindre nysnø og det er færre flak som er ustabile.

I bratte heng mot sør kan sola varme opp overflata og gje nokre laussnøskred.

Skredproblemer

Fokksnø (flakskred)

Du kan lett løse ut skred i noen bratte heng. Skred kan bli store nok til å begrave en bil eller ødelegge et lite hus (str 3).

Nedføyket svakt lag med nysnø

Her beskriver vi oppbygningen i snødekket og varslet vær i fjellet på det tidspunktet varselet ble laget. Om dine observasjoner avviker veldig fra det som er beskrevet her, vil ikke nødvendigvis varselet være gjeldende heller. Gjør alltid egne vurderinger eller hold deg unna skredterreng.

Snødekkehistorikk

Søndag 10. mars 2019

Snøoverflata er prega av 10-15 cm nysnø som er ulikt påverka av vind den siste veka. I heng mot S har solinnstråling gitt store variasjonar gjennom døgnet og det er danna solskare. Det gamle snødekket vart påverka av mildvêr til fjelltopphøgda i slutten av februar og ein må høgt til fjells for å finne lagdeling. Under 400 moh er snødekket tynt og det er sporadisk skiføre, elver og bekkar er opne.

Observasjon søndag av fjernutløyst skred fortel om kantkorn i dei svake laga.

Nord for Nordfjorden gjekk det fleire str.2 skred i fokksnøen laurdag og søndag, både naturleg og personutløyst.

Laurdag var det lokalt kraftig vind i fjellet med snøfokk, hovudsakeleg rundt Stryn. Det er i dette området det også har kome mest nysnsø dei siste dagane. Søndag noko meir skya, men lite nedbør.

Fjellvær

Søndag 10. mars 2019

Ingen nedbør av betydning. Bris fra nordvest. -15 °C til -8 °C på 1400 moh. Delvis skyet. Nedbør stort sett bare lengst i nord.

Mandag 11. mars 2019

Oppholdsvær. Bris fra nordvest, endring til frisk bris fra sørøst om kvelden. -16 °C til -7 °C på 1400 moh. Delvis skyet.

Råd

Varselet er et hjelpemiddel, ikke en fasit. Gjør alltid egne vurderinger. Vil du være helt skredtrygg, unngå alt skredterreng.
Forklaring til snøskredvarselet Abonner på varsler

Relevant innhold

Nyttige lenker

EAWS logo
NVE er medlem av EAWS